Höstmörkret lägrar sig och sten blir till grus

Hej alla läsare!

Ber om ursäkt att ni fått vänta, men här i Kirkenes är det fullt tryck och jag hinner knappt hämta andan mellan varven. Men så på fredagkvällen har jag fått lite tid att skriva om livet här uppe i norr, där hösten nu närmar sig med stormsteg och dagarna blir kortare och kortare. Som tur är har Anders Ekberg hjälp mig med att komplettera fotoalbumet med ett antal toppenbilder.
Efter sex veckor hemma i Skåne är jag nu alltså tillbaka till verkligheten. Projektet med gruvan och anrikningsverket närmar sig slutet. Gruvan i Björnevatn är klar och de spränger för fullt i berget. Några barnsjukdomar lider de fortfarande av, så är närvarande med resurser och avhjälper efter hand som problemen uppstår.

Här i Kirkenes är det som sagt fullt tryck och ett dj-vla tempo. Är helt slut efter en lång arbetsdag! Hade projektet varit hemmavid, så hade det varit så mycket enklare med material och leveranser. Men nu är det som det är och man får gilla läget. Nu har vi i stort sett bara en vecka till vi ska vara klara. Det blir svårt, men det kan gå med lite tur. Vi är nu över hundra man som jobbar i projektet, så det görs ju en hel del arbete per dag. Vi har även tillgång till ett antal good guys from Australia som hjälper oss. Utan Shane, Graeme, Justin, Tom och Jeremy hade vi stått oss slätt.
Till det hör ju också att våra egna medarbetare gör ett enormt bra jobb. Vilken elentreprenör som helst i Sverige hade blivit gröna av avund. Så tack, ni underbara "guttar" i Mudenia, för ert fantastiska arbete.

För att få lite kontinuitet så stannar jag, Reijo och Hans kvar fem dagar så vi inte tappar tempo. Polle stannar också ytterligare fem dagar och Niklas kommer en vecka tidigare och Kent kommer två dagar innan avtalat, så det ser riktigt bra ut för den tid som återstår till vi ska trycka på knappen och starta upp maskineriet.
Kaare och Kate jobbar hårt med att hitta fler projekt och de gör ett jättearbete och man kan inte bli mer än imponerad över deras engagemang.

Återigen, kan inte nog uttrycka hur kul det är att få vara en del av det som Mudenia uträttar.

Och innan det blir sängdags, är det på sin plats att presentera Anders underbara bilder.

God natt och sov gott!

Första skopan malm går ner i grovkrossen i Björnevatn. En milstolpe är passerad.
En delegation, låg som hög, åser hur Grovkrossen tar hand om den första malmen.
Malmen på väg mot Förseparering, där malm skiljs från gråberg
Och det som inte kan bli järn, dvs gråberg, läggs på hög. Hur kul kan det vara att titta på gråberg?Undrar varför det ryker ur alla ändar?
Vår nya swimmingpool?! Ett gammalt gruvtag och säkert minst 100 m djupt...
En sensommarbild tagen i Björnevatn
Betagande och trollskt
Anders! Byt jobb! Fotograf kanske skulla passa bra...
Naturligt...
Vad kan man säga....


RSS 2.0