Nationaldag

Inför Norges nationaldag är våren i antågande här i Kirkenes. Temperaturen på väg upp understundom och snön på väg bort. Att uppleva vårkänslor två gånger, under några veckors mellanrum, är ganska underbart. Och som grädde på moset är det numera ljust dygnet runt. Kan i och för sig vara lite störande när det är sängdags då hjärnan är trött men inte inser att det är kväll. När vinterskruden är gången så visar sig Kirkenes från en helt annan sida. Betagande vyer möter ögat varje dag.

På jobbet är det precis lika trevligt varje dag, även om tempot har ökat en aning. Några nya medarbetare har anlänt, några har lämnat. Men alla verkar passa in och har sociala förmågor utöver det vanliga. Just det kan säkert bero på att vi alla har en hel del livs- och yrkeserfarenheter och är i livets bästa ålder. Här finns alltid plats för skämt, en glimt i ögat och en ambition om att alla ska må bra på jobbet. Så det är inte alls svårt att gilla att vara på jobbet.

I lördags åt vi kebab på samiskt vis, Souvas. Renkött stekt på Murikka, en variant på finsk/samisk wokpanna. Jerry, vår filosofiska norrlänning från Kiruna, hade med sig ett antal kilo renkött som han stekte med inlevelse. En kul upplevelse och fantastiskt gott. Så, tack Jerry, för den upplevelsen.
Eftersom det var dagen innan Norges nationaldag, så passade en del av guttarna på att göra byn, eftersom det gick ett rykte om att norrmännen festar om ordentligt kvällen innan nationaldagen. Men det verkade vara ett rykte utan substans, då krogarna verkade vara dåligt besökta. Eftersom jag sov sött när detta inträffade, har jag bara hörsägen att rätta mig efter.
Nåväl, order hade utgått från företagsledningen att den Norska fanan skulle hissas prick kl 08.00 i flaggstången utanför kontoret och att vi som arbetade skulle utföra detta uppdrag. Plikttrogna som vi svenskar är, så tog vi detta på största allvar och samlade styrkorna runt flaggstången för nationalsång och hissande av fana. Eftersom ingen av oss hade erfarenhet av dylika uppdrag, tog det en stund av planläggning och diskussioner om hur flaggan skulle fästas i flagglinan. Efter ett tag dividerande kände jag mig nödgad, som högst ansvarig, att fatta ett beslut. Här gällde att peka med hela handen och göra en snabb konsekvensutredning, vilket tog ca ett ögonblick och flaggan knöts med någon typ av knop som jag inte vet namnet på. Flaggan hissades med största noggrannhet och varsamhet. Väl i toppen fästen lina med ett antal dubbla halvslag och i den stunden sköts det 21 kanonskott för att celebrera nationaldagen.

Klimatet verkar ha en något negativ inverkan på mig. Blir nämligen förkyld varje gång jag är här i Kirkenes. Tror jag är ömtålig och får nog se över mitt vitaminintag. Å andra sidan verka luften vara av det torra slaget och hudlotion får användas varje dag för undvikande av torrsprickor på allehanda ställen på kroppen.

Ligger i och tränar på gymet, minst 3-4 ggr i veckan. Inleder mitt pass med 2 km på löpbandet och därefter 30 min hård styrketräning som avslutas med ytterligare 1 km på löpbandet. Försöker avveckla några kilo, men trots denna hårda träning, verkar vågen inte tycka att det är nog. Tror mig ha gått ner några kilo varje gång jag åker hem, men väl på vågen hemma skrattar resultatet mig i ansiktet. Kan nog bero på att Kent trugar oss med mat i överflöd och till en sådan hyvens kille är det svårt att tacka nej. Kent är en fena i köket och maten är av högsta kvalitet.

Planerar min 50-års fest och det är inte lite som ska fixas när man ska fira ordentligt. Min kommande ledighet blir till att ta sig till Tyskland och inhandla diverse starka drycker, så att inga törstiga strupar kan släckas när väl kvällen närmar sig natt. Musik ska ordnas och maten är på gång. Ska fira med Erik, som blir 25, och bjudna gäster uppgår till hundratalet. Ska det firas, så ska det göras med musik och glädje.

Till er som kommit så här långt, så avslutar jag med några bilder på Souvas och Nationaldag. Önskar er alla en behaglig och givande tid tills nästa gång.
Elden har tagit sig, Murikkan på plats och Jerry lägger sin själ i sitt uppdrag. Börje håller låda, en snabbpratande norrlänning, vilket jag trodde var en omöjlig kombination. Oavsett, mycket trevliga guttar.
Koncentration på hög nivå...
Robert har vecklat ut den svenska fanan och den norska är på väg.
Måste ju själv vara med på ett hörn.
Här har vi det trevligt och diskusionerna är i full gång om än det ena, om än det andra.
En brokig blandning av skåningar, norlänningar och annat löst folk av obestämbar härkomst.
Vilken knop är mest användbar när man knyter flaggan på linan?


 

I anddäktig vänta på undret, att vi ska bli överens om hur vi ska knyta flagglinan
Här finns ingen hjälp att få verkar det som...
Här går den norska flaggan i topp
Exakt på klockslaget finner fanan sin ro och förankras i stången med varsam hand
Tårta till allaRSS 2.0