Midsommarsol och milstolpar

Under denna rotationen har vi verkligen varit i händelsenas centrum, i alla fall om man ser till nordlänningarnas perspektiv. En enastående upplevelse att komma hit där natt har blivit till dag och fönster får täckas med svarta sopsäckar för att överhuvudtaget kunna somna. Ca 10 grader över horisonten står solen som lägst och man märker inte av att det blir kväll, utom att hjärnan blir trött.
På arbetet har det hänt en hel del som är värt att uppmärksammas. 350 ton primärmölla kom med ett skepp hela vägen från Australien och det var med stort intresse vi stod och tittade på när fartyget stävade in i fjorden och gjorde en helomvändning där det skulle lägga till vid hamnen. Det provkördes med trailers och kranbilar för att kontrollera att de kom fram på vägarna runt hamnen och vid porten som möllan skulle transporteras in. Möllan kom i delar där den största delen vägde ca 100 ton. Det var rejäla trailers och kranbilar som fanns på plats och utförde arbeten.
Samtidigt städades och fejades det runt byggnaderna, då den norska statsministern avsåg att göra ett besök på Sydvaranger Gruve. Jens Stoltenberg anlände med en svans av medarbetare, poliser och en hel hop av journalister. Podium hade byggs, ljudanläggning på plats och tal hölls. Efteråt gick statsministern och hälsade på ett antal utvalda. Så är det när fint folk gör entré.

Jag och Niklas tog bilen till Grense Jakobselv. Vi hade inte tidigare varit där och vi har under vår tid här hört talas om denna plats norr om Kirkenes och i kanten av Barents hav. Vägen dit var en naturupplevelse utöver det mesta. Väl framme möttes vi av Oscar II kapell och en vacker sandstrand. Kapellet/kyrkan är uppförd i sten med en vacker gravplats alldeles bredvid. Man kan ju undra om det i kyrkan är några gudstjänster alls, då platsen ligger från all ära och redlighet...
Grense Jakobselv är tydligen en gammal fiskeby, men av det ser man inte mycket mer än att det finns en båtförening där. Såg i och för sig inga båtar, men det går kanske att ha en bårförening i alla fall. Däremot var det några tyska turister med husbilar parkerade vid strandkanten. Sandstranden fick mig för en stund att känna badlust, men den tanken for snabbt sin väg eftersom det blåste ganska rejält och termometern kan inte ha varit många streck över nollstrecket.

Midsommar firade vi alldeles i närheten av ryska gränsen. Vi var inte längre ifrån än bara några hundratalet meter. Vår kock som gör vår middagsmat har ett värdshus där liggandes i fantastisk natur. Måste tacka våra underbara chefer som bjöd oss på en mycket trevlig kväll, med god mat och dricka.

Såg på den svenska väderleken att värmen är på väg hemmavid, så det ska bli skönt att ha två veckors ledighet och få njuta av värme och sol.
Så här ljust är det klockan 12 på natten. Helt otroligt!
Vår nya altan på Parkveien. Fortfarande är kockan 12 på natten.
Vår nya mölla på väg in i fjorden
Kaptenen var en fena på att sno runt sitt fartyg mitt i fjorden
Kranbil i väntan på tunga lyft
Jens Stoltenberg håller tal om flydda tider och framtiden. Jens var själv ansvarig
för nedläggelsen av gruvan 1996.
Niklas står och ser ut över Barents hav. En mäktig syn vi Grense Jakobselv
Ser kallt ut, vilket det också
Varför ha en båtklubb när man inte har några båtar?
Måste vara världens nordligaste sandstrand...
Oscar II kapell. Ligger vackert vid foten av fjället
Här ligger både norrmän, ryssar, samer och finnar begravda.
Flera av dem är från mitten av 1800 talet
Grense Jakobselv som utgör gräns mellan Norge och Ryssland
En mäktigare syn i verkligheten där vi står en bra bit upp på fjället
Guttarna samlade för midsommarfirande
Eivind, vår kock, hälsar oss välkomna
Öl och vin på väg in på borden
Resten av gänget in väntan på dryck och mat
Ett vackert byggnadsverk intill sjökanten. Grillas för de som inte gillar sill...
Kent och Niklas lär sig konsten om grillning
I denna utsökta köksö lagar Eivind all mat.

Festplanering

Ja, då har 50-års gränsen passerats och det planeras för fullt för en rejäl fest i början av juli. Det är en hel del att tänka på när sjuttiotalet gäster ska roas, mättas och strupar ska sköljas. För att råda bot på det gav jag och min käresta oss iväg till Tyskland för inhandlande av diverse drycker. Tog bilen över sundet genom det fagra Danmark ner till Gedser. På vägen stannade vi till och köpte något att dricka. Det skulle vi inte gjort eftersom vi missade färjan med en minut. Så det blev till att vänta två timmar till ingen nytta alls tills nästa färja skulle avgå. Vad gör man i ett färjeläge i två timmar? Just det, ingenting! Hur som helst var vi snart i Warnemunde för vidare transport till Rostock, där vi bokat rum på SAS Radisson. Ett hotell som jag verkligen kan rekommendera. Hyfsat pris, bra rum, underbar frukost och centralt placerat. Tog en promenad i stan och fann att Rostock är en förtjusande stad med en gammal stadsdel med underbart vackra hus och en underbar atmosfär. Rekommenderar även en promenad på hamnpromenaden. Slank in på en mysig restaurang där det inmundigades matjesill och nypotatis. Husets hembryggda öl gjorde upplevelsen total. Efter en sådan måltid blir dock huvudet en aning trött och det var inte några svårigheter att somna in och vakna utvilad morgonen därpå. Efter en stärkande frukost var det dags att ta sig till Calles för att inhandla öl, cider, vodka, whiskey, konjak och en flock likörer. En rundlig summa presenterades på kvittot, men ack så mycket mindre än hos det statliga monopolet. Med välfylld bil togs hemfärden i ett nafs, då förnöjsamheten var på topp.
Så den som går törstig från festen får skylla sig själv. Maten ska fixas när jag kommer hem, musiken är klar och återstående arbeten ordnas dagarna före.

Som brukligt, ett antal bilder från RostockRostocks berömda gamla silobyggnader som rustats upp
En av Rostock hamnrestauranger i gammal miljö
Rådhustorget i Rostock.Kul att gamla byggnader och miljöer bevarats
Strålande väder och utsikt
Man kan ha kul med dockor

RSS 2.0